Textiel

Textiel

Het is belangrijk om de haren te controleren op de aanwezigheid van luizen. Ze verblijven liefst op plaatsen waar het warm is dus vooral achter de oren en in de nek. Wanneer je de luizen ook daadwerkelijk gezien hebt, is behandeling noodzakelijk.

Specifieke vragen?
Wat zijn luizen?

De laatste jaren komen luizen meer en meer voor. Zeker na vakantieperiodes vragen schooldirecties extra waakzaam te zijn op eventuele luizen. Terecht! Niets is zo vervelend als dat jeukende ongedierte in je haar. Ook al ben je zeer hygiënisch, ook je kind kan op een dag thuiskomen met neten of luizen.

De neten bevatten larven. Deze hebben een 7-tal dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nymfen en uit de neet te breken. De nymfen doorlopen drie stadia (waarbij er elke maal een skelet wordt afgeworpen). Tussen de diverse stadia zitten telkens 2 à 4 dagen interval. Na een tweetal weken zal de luis dus het volwassen stadium bereiken. Een volwassen luis heeft ongeveer 24 uur nodig om te paren en opnieuw eitjes te leggen.

Wanneer je de levenscyclus van een luis bekijkt, wordt het snel duidelijk dat luizen moeilijk uit te roeien zijn en dat een infectie zich snel kan verspreiden.

Regelmatige controle is dus de boodschap!

Lees meer

Lees minder

Textiel0 Producten

Studies tonen aan dat een onderdompeling van 30 seconden in heet water van 60°C volstaat om luizen te doden. Kleding en beddengoed kun je gewoon in de wasmachine op 60°C wassen.

Er bestaat een product dat je in de handwas of in de wasmachine kan doen voor kledingstukken die niet boven 30° mogen gewassen worden.

Kledij en knuffels kun je ook een viertal dagen hermetisch afgesloten in een plastic zak bewaren. Deze methode is gebaseerd op de fysiologie van de luis, die zonder bloedmaaltijd slechts iets langer dan twee dagen kan overleven.
24 uur in een plastic zak in de diepvries kan ook. Dan volstaat 24 uur. De overlevingstijd van een luis is kortere in koudere temperaturen.

Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: