Vermoeidheid

  1. Bewegen: Dagelijks een half uurtje sporten zorgt voor meer energie en een betere nachtrust.
  2. Gezond eten: Varieer, mijdt suikers, vetten en zout en eet minstens 3 keer per dag.
  3. Powernap: Een powernap is een middagdutje. Het is een korte slaap van 20 minuten om uw energie terug op peil te brengen. Langer dan 20 minuten blijven liggen is af te raden, want dan kan het zijn dat u juist meer vermoeid bent.
  4. Geen koffie: Probeer zo weinig mogelijk koffie te drinken (maximum 1 à 2 tassen). Koffie bevordert vermoeidheid! Dit komt omdat de cafeïne in de koffie de bloedsuikerspiegel uit balans brengt. U kunt koffie het beste vervangen door groene thee of andere kruidenthee ’s.
  5. Geen alcohol: Drink geen alcohol vlak voor het slapen gaan. Alcohol zorgt ervoor dat u lichter slaapt.
  6. Voldoende ontspanning: Af en toe een boek lezen of een kruiswoordraadsel oplossen zorgt ervoor dat u niet overwerkt en gestresseerd geraakt.
  7. Homeopathie: Vraag aan uw apotheker naar homeopathische middeltjes die de vermoeidheid tegen gaan.
  8. Zout in bad: Zout in uw bad activeert de bloedsomloop terwijl uw spieren ontspannen. Doe een halve kilo zout in uw water voordat u in bad gaat.
  9. Lichttherapie: lichttherapie zorgt ervoor dat u in contact komt met extra licht in deze donkere herfst- en winterdagen.
  10. Voedingssupplementen: Ijzer-, vitamine D en vitamine B tekort kunnen leiden tot vermoeidheid. U kunt bij uw dokter via een bloedonderzoek laten testen of u eventueel een tekort hebt. Dan kan de dokter u voedingssupplementen voorschrijven om het tekort aan te vullen.
  11. Vast slaapritueel: Zorg dat u rustige activiteiten doet voor het slapen gaan. Zo weet uw lichaam dat het tijd is om tot rust te komen en te slapen.