Ziekte van Paget

Ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een chronische reumatische aandoening waarbij het evenwicht tussen de botaanmaak en -afbraak verstoord is. De aandoening kan in één of meerdere botten voorkomen. Er is zowel een verhoogde afbraak als aanmaak van bot. Het nieuwe is echter van slechte kwaliteit.

Specifieke vragen?
Wat is de ziekte van Paget?

De ziekte van Paget is een chronische reumatische aandoening waarbij het evenwicht tussen de botaanmaak en botafbraak verstoord is. Op bepaalde plaatsen in het lichaam is er zowel een verhoogde afbraak als een verhoogde aanmaak van bot. Het nieuwe bot dat gevormd wordt is echter van slechte kwaliteit. Hierdoor kan het bot vervormen en neemt de kans op breuken toe.

De aandoening kan in één of meerdere botten voorkomen. De meest voorkomende plaatsen zijn het bekken, de wervelkolom, de schedel en de botten van armen en benen.

Vaak wordt de ziekte per toeval ontdekt, na het zien van afwijkingen op een röntgenfoto. Veel patiënten ondervinden, zeker in het beginstadium, weinig last.

Mogelijke klachten zijn

  • Pijn in het aangedane bot die niet verdwijnt door rusten;
  • Rode, warme, glanzende, gezwollen huid boven het aangedane bot;
  • Hoofdpijn of gehoorproblemen bij aantasting van de schedel;
  • Verminderde beweeglijkheid van armen/benen;
  • Botbreuken;
  • Vermoeidheid.  

De ziekte van Paget is een zeldzame aandoening die meestal tussen de 35 en 60 jaar tot uiting komt. Een goede behandeling is nodig om verdere aantasting van het bot en complicaties te voorkomen. Met geneesmiddelen kan het ziekteproces afgeremd worden en kunnen pijnklachten verminderen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: