Haaruitval in de herfst

Heb je de laatste dagen soms het idee dat je veel haar verliest? Dit is geen reden tot paniek, want volgens gezondheidsexperts is het heel normaal dat je gedurende het najaar meer haar verliest. Ons lichaam houdt het haar vast in de warme zomermaanden juni en juli om ons hoofd tebeschermen tegen de hete zon en schadelijke stralen. In oktober vallen, net zoals de bladeren, je haren, die op het einde zijn van hun levenscyclus, uit. Indien je je toch zorgen maakt over haarverlies, aarzel dan niet om raad te vragen aan je apotheek, of maak een afspraak bij de dermatoloog.

Enkele algemene tips om haaruitval te voorkomen:

  • Laat je haar regelmatig knippen en vraag je apotheker om je een goede shampoo en een aangepast haarmasker aan te raden.
  • Panikeer niet te snel. In de meeste gevallen is haarverlies van tijdelijke aard en groeit het nadien opnieuw terug. Als man met een genetische aanleg voor kaalheid kun je het haarverlies niet echt tegenhouden, tenzij met medicatie of door haarimplantatie.
  • Wanneer je last hebt van haaruitval, zowel tijdelijk (stress, zwangerschap, …) als langdurig (erfelijk, …) zijn er verschillende mogelijkheden die je kunnen helpen. Zo zijn er voedingssupplementen om in te nemen, maar er zijn ook shampoos, ampullen, … die rechtstreeks op de hoofdhuid haaruitval helpen bestrijden. Vraag je apotheker om advies.
  • Borstel je haar niet te vaak. Het beschadigt je haar en kan leiden tot meer haarverlies dan nodig. Gebruik een haarborstel met natuurlijk haar of kam je haar nooit als het nat is. Je haar is dan veel kwetsbaarder.
  • Het is beter een shampoo te gebruiken die geen siliconen bevat. Siliconen leggen een laagje over je hoofdhuid waardoor het de huid afsluit. Hierdoor kun je meer last krijgen van haaruitval. Vraag raad aan je apotheker.
  • In geval van traumatische kaalheid is de enige remedie om het haar met rust te laten en er niet langer mee te spelen of aan te plukken.
  • Probeer je haar met zachtheid te behandelen. Vermijd het gebruik van haarlak of gel.
  • Wanneer je vaak een stijltang, föhn of krultang gebruikt is het belangrijk je haar te beschermen tegen de hitte. Hiervoor bestaan verschillende producten. Wanneer je het haar föhnt zonder hittebescherming, doe dit dan op een zo laag mogelijke temperatuur en laat de föhn niet op zijn hardst blazen. Föhnen droogt het haar uit en je kunt er meer haar door verliezen.

Lees meer over haaruitval.