Flebitis

Flebitis

Flebitis, of aderonsteking, komt relatief vaak voor. Doorgaans is dit een nuttige en natuurlijke reactie van bloedvaten op dingen die er niet thuishoren. Meestal verdwijnt de ontsteking vanelf, toch zijn ernstige complicaties mogelijk.

Specifieke vragen?
Wat is flebitis?

Flebitis is een steriele ontsteking van de ader, zonder infecties door bacteriën of virussen. Het komt vooral voor bij aderen die net onder de huid lopen, ook bij spataders.

Flebitis komt relatief vaak voor. Doorgaans is aderontsteking een nuttige en natuurlijke reactie van bloedvaten op dingen die er niet thuishoren.
De meest voorkomende symptomen zijn:

  • lokale pijn;
  • roodheid rond de ontstoken ader;
  • eventuele zwellingen door vochtophopingen;
  • de ader kan als een harde streng aanvoelen.

Meestal ontstaat flebitis in een been (of lies), maar het kan ook in de arm voorkomen of, minder vaak, elders in het lichaam.

Meestal verdwijnt een aderontsteking na enkele dagen tot weken, zonder verdere gevolgen.

Toch zijn ernstige complicaties mogelijk.
De grootste complicatie van een flebitis is dat de ontsteking zich uitbreid. Wanneer dit gebeurt, kunnen de dieper gelegen aders worden aangetast.

Als reactie op de ontsteking kunnen er zich bloedklonters (tromboses) vormen. Dit noemt men dan een tromboflebitis.

Als er tromboflebitis optreed in grote, diepe aders bestaat het risico dat ze het bloedvat blokkeren met als gevolg dat er niet genoeg bloed naar de weefsels stroomt.

Ook is het mogelijk dat de bloedklonters loskomen en door de bloedstroom worden meegevoerd naar het hart, hersenen en/of de longen. Wanneer de bloedklonter dan vast komt te zitten en de bloedtoevoer naar hart, hersenen of longen blokkeert, is er een risico op een hartinfarct, herseninfarct of longembolie.

Een andere complicatie is dat elk soort aderontsteking geïnfecteerd kan raken door bacteriën. Een bacteriële infectie gaat meestal gepaard met kloppende pijn, roodheid en zwelling door etter.

Ook is het mogelijk een spatader te krijgen door flebitis.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: