DEXA-scan

Wat is een DEXA-scan?

Een DEXA, of dual energy X-ray Absorptiometry, is een specialistisch onderzoek naar de botdichtheid. Er wordt ook gesproken van een botdichtheidsmeting of botdensitometrie. Met een speciaal röntgenapparaat worden er opnamen gemaakt van de wervels en de heupen. Op deze manier kan de botdichtheid en de mate van eventuele botontkalking bepaald worden.

Voorbereiding?

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig. Een DEXA-scan is niet mogelijk bij zwangerschap of bij aanwezigheid van metalen in de rug of heup.

Hoe verloopt het onderzoek?

Je ligt op een onderzoekstafel terwijl een soort camera langs je onderrug en heupen gaat. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier. Het is belangrijk dat je zo stil mogelijk blijft liggen.

Uitslag en nazorg?

De uitslag van de botdichtheidsmeting wordt uitgedrukt in een T-score en een Z-score. Voor de T-score wordt je botdichtheid vergeleken met de botdichtheid van een gezonde persoon van 35 jaar. Een T-score tussen +1 en -1 is goed. Bij een T-score tussen -1 en -2,5 wordt er gesproken van osteopenie (verminderde botmassa). Vanaf een T-score van -2,5 is er sprake van osteoporose. Voor de Z-score wordt je botdichtheid vergeleken met deze van iemand van dezelfde leeftijd en hetzelfde geslacht.

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundige of aan de arts!