Uitdrogende lotion/spray

Uitdrogende lotion/spray

Specifieke vragen?
Wat zijn waterpokken?

Waterpokken of windpokken, wijnpokken of varicella zijn allemaal benamingen voor een zeer besmettelijke infectieziekte. Waterpokken worden door een virus veroorzaakt. Bijna iedereen maakt deze ziekte als kind door. Daarna is men in principe levenslang beschermd tegen deze aandoening.

Het kan echter ooit voorkomen dat men als kind een milde vorm van waterpokken heeft gehad en hierdoor onvoldoende antistoffen heeft aangemaakt. Een volwassene kan op deze manier toch nog waterpokken krijgen. Ook kan het zijn dat de volwassene de ziekte als kind nooit heeft doorgemaakt. De reactie van volwassenen op waterpokken is veel heviger dan bij kinderen.

Het virus wordt overgedragen:

  • via de lucht door praten, hoesten, niezen, … .
  • door contact met het vocht in de blaasjes.

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Indien je nog geen waterpokken hebt gehad en in contact bent gekomen met iemand die de ziekte heeft, maak je veel kans om besmet te worden.
Het virus is besmettelijk vanaf twee dagen voor de eerste symptomen zichtbaar zijn. Dit totdat alle blaasjes ingedroogd zijn. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind waterpokken heeft.
Na besmetting duurt het twee tot drie weken voordat men ziek wordt. De ziekte duurt ongeveer tien dagen en gaat vanzelf over.

Na de infectie blijft het virus aanwezig in het lichaam. Hiervan is echter niets te merken. Soms kan het op latere leeftijd gordelroos (zona) veroorzaken.

Zwangere vrouwen die nooit waterpokken hebben gehad, moeten voorzichtig zijn. Als ze besmet raken, zijn ze vaak erg ziek en lopen ze een groter risico op longontsteking.
Een infectie tijdens de 13de en 20ste week van de zwangerschap is bovendien gevaarlijk voor het ongeboren kind. Hierdoor kunnen er afwijkingen ontstaan van de huid, de ogen, het zenuwstelsel of de armen en benen. Ook bij een infectie rond de geboorte, kan de baby een ernstige vorm van waterpokken krijgen met een grote kans op verwikkelingen.

Vrouwen die nooit waterpokken doormaakten en zwanger willen worden, laten zich best voor de zwangerschap vaccineren. Vrouwen mogen tijdens de eerste maand na deze vaccinatie niet zwanger worden. Zwangere vrouwen krijgen het vaccin best niet.

Wie zwanger is, nooit waterpokken heeft gehad, niet gevaccineerd is en in contact is gekomen met iemand die waterpokken heeft, raadpleegt best zo snel mogelijk de huisarts of gynaecoloog.

Volwassenen en kinderen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld leukemiepatiënten, maken een ernstigere vorm van de ziekte door. Ze hebben hogere koorts, meer blaasjes en meer kans op verwikkelingen zoals longontsteking of hersen(vlies)ontsteking. Een vaccin kan in dit geval een oplossing bieden. Je arts kan je hierover informeren. De vaccinatie tegen waterpokken wordt namelijk enkel geadviseerd voor specifieke risicogroepen en –personen.

Lees meer

Lees minder

Uitdrogende lotion/spray4 Producten
ADERMA CYTELIUM 100 ML LOTION NF
ADERMA CYTELIUM 100 ML LOTION NF
ADERMA CYTELIUM 100 ML LOTION NF €16.50 Reserveer
ADERMA CYTELIUM 100 ML SPRAY NF
ADERMA CYTELIUM 100 ML SPRAY NF
ADERMA CYTELIUM 100 ML SPRAY NF €16.50 Reserveer
AVENE CICALFATE+ ABSORBING SOOTHING    SPRAY 100ML
AVENE CICALFATE+ ABSORBING SOOTHING SPRAY 100ML
AVENE CICALFATE+ ABSORBING SOOTHING SPRAY 100ML €17.90 Reserveer
TANNO-HERMAL LOT 100 G (medisch hulpmiddel)
TANNO-HERMAL LOT 100 G (medisch hulpmiddel)
TANNO-HERMAL LOT 100 G (medisch hulpmiddel) €17.18 Reserveer
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: