Obesitas

De Wereldgezondheidsorganisatie maakt zich zorgen over de zorgwekkende stijging van het aantal mensen met obesitas (BMI > 30). Men spreekt zelfs over een "obesitas epidemie". Beter voorkomen dan genezen is sowieso aan de orde, maar verschillende factoren kunnen obesitas of extreme zwaarlijvigheid veroorzaken. Erfelijkheid speelt sowieso een rol, maar ook sociale, economische, sociale en psychologische factoren hebben invloed op een persoons gewicht en relatieve gewichtstoename. Er heersen ook nog heel wat vooroordelen en stereotypen rond obesitas en zwaarlijvigheid. Mensen met obesitas of extreme zwaarlijvigheid zijn niet lui. De situatie is complex en verdient professionele medische aandacht.  

Obesitas genezen of voorkomen: beide komen neer op een gezonde relatie met voeding en lichaamsbeweging. Ultra-bewerkte voeding heeft geen plaats in een evenwichtig eetpatroon. Laat snoepen en chips eten de leuke uitzondering zijn, zolang het dat ook effectief is: een uitzondering. Groenten, fruit, noten, zaden, complexe koolhydraatvezels, gezonde (onverzadigde) vetten en gevarieerde proteïne-bronnen: dat zijn de hoofdrolspelers van een gezond voedingspatroon. Er zijn bibliotheken volgeschreven over gezonde voeding. Het leidt ons te ver om hier dieper op in te gaan, maar professionele begeleiding garandeert sowieso meer succes wanneer je je zwaarlijvigheid wilt aanpakken. Crashdiëten raden we je sowieso ten strengste af. Deze "toverformules" kaatsen eens zo hard terug in je gezicht. In principe is geen enkel voedingsmiddel taboe. Wanneer je aan het begin staat van je pad richting gezondheid als je obees bent, kunnen je diëtisten je wel afraden om bepaalde voedingsmiddelen (snoep, zoute snacks, alcohol) te nemen. Dat is begrijpelijk. Deze voedingsmiddelen dwarsbomen je proces alleen maar.

Lichaamsbeweging is de andere pool van een gezonde levensstijl, die ook broodnodig is in je pad richting een gezond lichaamsgewicht. Net zoals bij voeding, is matigheid hier het sleutelwoord. Het is belangrijk dat je je fysieke activiteit langzaam opbouwt. Door kleine doelen te stellen, loop je veel minder risico om jezelf te kwetsen én behaal je snel je eerste overwinningen. Wandelen, zachte stretch-oefeningen en beginnersyoga zijn toegankelijke activiteiten. Ook dit doe je best onder professionele begeleiding van een coach of kinesist, zodat je weet welke oefeningen geschikt voor je zijn en hoe je ze correct en veilig uitvoert.

Aangezien erfelijkheid zulk een grote rol speelt in het ontwikkelen van extreme zwaarlijvigheid, zijn sommige mensen hier kwetsbaarder voor dan andere. Een gezonde en actieve levensstijl onderhouden is voor iedereen belangrijk. Dit van jongs af aan leren is belangrijk! Kinderen zijn immers ook vatbaar voor obesitas en het heeft levenslange gevolgen indien ze het ontwikkelen.  

Spreek zeker je arts aan indien je je zorgen maakt over je lichaamsgewicht, het gewicht van je kind(eren) en als je professionele hulp nodig hebt om dit te verbeteren. Onthoud dat deskundige begeleiding je kansen op succes erg verhoogt.