Stoppen met roken is haalbaar

Stoppen met roken: het kan, sowieso. Roken is een serieuze verslaving die zich zowel lichamelijk, maar ook emotioneel en psychologisch laat voelen. Om succesvol te kunnen stoppen met roken, moet je wíllen stoppen met roken. Dit is essentieel! We bedoelen niet wilskracht hebben, maar de emotionele wens om te stoppen. Maak alle goede associaties die je hebt met roken los van de fysieke handeling die nicotinedamp inhaleren is. Denk na over hoe het gaat in je leven en vind hulp of een vervanging voor datgene waar je sigaretten voor gebruikt:

  • Je kan roken zien als "je steun" en "verzetje". Dit is niet zo. Sigaretten zijn je vriend niet en maken je leven niet beter. Leer na te denken over je stress en controledrang. (h)Erken je emoties en vertrek van daaruit verder.  
  • Sigaretten als een pauze of een moment om je hoofd leeg te maken: koppel dit los. Ga een frisse neus halen, wandel een blokje om met een doel. Verzamel 5 verschillende kiezelstenen. Benoem 4 verschillende soorten planten. Ga erna weer naar binnen.
  • Kweek een voor jou geschikte beweeg- en sportroutine: dit geeft vervangende endorfines, zogenaamde gelukhormonen.
  • Denk op voorhand na over je angsten wat het stoppen betreft & over wat je denkt te zullen missen, eens je niet meer rookt. Schrijf dit op en denk na over een duurzame oplossing.  
  • Prik een stopdatum vast & besef dat de eerste paar dagen het moeilijkste zijn.
  • Panikeer niet wanneer je "rookdrang" momenten hebt. Zet je neer, adem diep in en uit en neem de controle terug. Kies daarna een activiteit die je met volle aandacht gaat doen: dansen, een tekening maken, douchen, rondspringen, jumping jacks, een wandeling naar de bakker. Verwijder jezelf uit het paniekmoment.


Tabakstop helpt je gratis en graag verder via hun website en telefonisch via 0800 111 00. Ook in de apotheek staan we voor je klaar voor verdere begeleiding en tips. Kies voor het leven, kies voor tijd & gun het jezelf om te stoppen met roken.