Corticosteroïden voor toepassing in neus

Nasale corticosteroïden zijn geneesmiddelen (corticosterïden) onder de vorm van neussprays die bij Allergische rhinitis of neusslijmvliesontsteking, neuspoliepen en hyperreactieve rhinitis gebruikt kunnen worden.

Allergische rhinitis kan verkoudheidachtige symptomen veroorzaken zoals een lopende neus, verstopping, niezen en druk op de sinussen. Allergische rhinitis kan o.a. veroorzaakt worden door pollen, huisstofmijt,enz.

Hyperreactieve rhinitis is een aandoening van de neus, met neusverstopping, jeuken, loopneus en niezen, die niet wordt veroorzaakt door een aantoonbare allergie voor inhalatieallergenen. Hyperreactiviteit is het verschijnsel dat er symptomen optreden als gevolg van aspecifieke prikkels die bij gezonde mensen geen of veel minder verschijnselen doen ontstaan. Prikkels die een rol spelen zijn bijvoorbeeld tabaks- en andere soorten rook, stof, temperatuurswisselingen (van een warm huis de koude buitenlucht in komen), baklucht, verflucht, alcohol en lichamelijke inspanning. Andere namen voor hyperreactieve rhinitis zijn vasomotorische rhinitis, niet-allergische rhinitis en idiopathische rhinitis.

Deze corticoïdenneussprays werken meestal pas na een drietal dagen. Dit is normaal.


Ze zijn effectief bij jeuk in de neus, bij de neusverstopping en bij neusloop.